
(hidangan 6-8 0rg)
Bahan-bahan untuk puding:
1. 5 biji telur
2. satu sudu teh tepung kastad
3. satu sudu teh asen vanila
4. 10 keping roti yg dicarik/dipotong (kalo nk sedap, bakar dulu roti tu)
5. satu tin susu cair
6. 6 sudu besar gula
7. kismis/choc chip/buah2/almond (taknak letak pon takpe)
Bahan-bahan utk gravy/kuah:
1. 3 sudu besar tepung kastad
2. satu tin susu cair
3. satu sudu besar gula (kalau nk manis, tambahkan lagi)
Cara-cara untuk puding:
1. letakkan telur, susu cair, gula, tepung kastad & asen vanila ke dalam mangkuk
2. pukul kesemua bahan sehingga naik/kembang (masukkn dlm blender lagi senang)
3. sediakan loyang yg sederhana besar dan sapukan planta/mentega dalam loyang tu (nk elakkan supaya tak melekat)
4. masukkan bahan2 yg telah dipukul tadi ke dalam loyang
5. masukkan roti dan tekan2 sampai semua roti diserap
6. taburkan kismis di atas roti tadi (apa2 je bahan yg korang suka, taknak pon takpe)
7. masukkan ke dalam oven selama 30 - 40min pada suhu 150 darjah (kalau takde oven, kukus pon boleh. kukus lagi sedap kot sebab dia akan buat puding tu moist)
Cara-cara buat gravy/kuah:
1. cairkn kastad dlm mangkuk dgn sedikit air
2. panaskn susu cair & gula pada api yg perlahan (tak perlu gaul, biar gula tu lebur sendiri)
3. masukkan kastad ke dlm periuk bersama susu cair td
4. kacau sehingga pekat & sedia utk dimakan dgn puding
selamat mencuba (^_^)
Yeay...thanks nana..akan try resepi nana plak lps ni..:))
ReplyDeletemcm best jer..
ReplyDeletepaper pown thanks ya....
nati nem try..
mesti sedap
terliurla pulak.......=]
ReplyDelete