1. 2 cawan tepung pulut
2. 1 1/2 cawan air daun pandan
3. sedikit garam
4. kelapa parut
5. 1 keping gula melaka
6. 2 helai daun pandan yg disimpul
Cara-Cara:
1. uli tepung pulut, air daun pandan dan garam sehingga menjadi doh
2. ambil doh dan gentel jadi bulat sebesar ibu jari. kemudian tekankan di bahagian tengah
3. didihkan air dalam periuk. setelah air mendidih, masukkn kuih tadi dan tunggu sehingga kuih tu masak (kuih akan timbul bila sudah masak). toskan
4. dlm periuk yg berasingan, masukkan secawan air dan gula melaka sehingga cair. kemudian masukkan daun pandan yg disimpul dan kelapa parut. kacau sehingga kering
5. akhir sekali, gaulkan kelapa dgn kuih yg sudah dimasak tadi. siap!
*kalau takde daun pandan, boleh guna pewarna hijau...nk guna warna lain pon boleh
No comments:
Post a Comment