Blog ni sekadar suka-suka nak share resepi yg nana buat. Oleh sebab nana ni baru je berjinak-jinak nak belajar masak, maka resepi yang dikongsi pon adalah simple-simple aje. Mungkin nana tak selalu akan update kat sini sebab nana bukan masak tiap-tiap hari & bukan juga setiap kali masak tu teringat nak snap gambar. Sebarang comment untuk menambah baikkan resepi adalah amat dialu-alukan. Hihi

Tuesday, December 6, 2011

Resepi Keropok Lekor

(untuk 10-15 batang)

Bahan-bahan:
1. dua ekor isi ikan kembung yg dibuang kulit & tulangnya
2. 3/4 mangkuk tepung kanji
3. 100gm tepung sagu
4. garam secukup rasa
5. 1/2 cawan air

Cara-cara:
1. Blend isi ikan bersama air sehingga hancur
2. masukkan garam & tepung sedikit demi sedikit pada isi ikan tadi & gaul sebati sehingga menjadi doh (sampai tak melekat kat tangan)
3. letakkan sedikit tepung pada papan/plastik/dulang & gentel doh bentuk panjang2
4. panaskan air dlm periuk & rebus keropok tadi sehingga mendidih (timbul)
5. blh dimakan begitu sahaja atau goreng (kalau taknak rebus dulu dan terus goreng pon boleh)
6. sedap dimakan bersama sos cili

ni rupa sebelum di rebus...

1 comment:

  1. hebatnya nana pndai buat kopok lekor.. huwarghhh...!! teringat kepok lekor masa kat U dulu. die gntel2 pastu trus goreng.. sedap...!!

    ReplyDelete