Blog ni sekadar suka-suka nak share resepi yg nana buat. Oleh sebab nana ni baru je berjinak-jinak nak belajar masak, maka resepi yang dikongsi pon adalah simple-simple aje. Mungkin nana tak selalu akan update kat sini sebab nana bukan masak tiap-tiap hari & bukan juga setiap kali masak tu teringat nak snap gambar. Sebarang comment untuk menambah baikkan resepi adalah amat dialu-alukan. Hihi

Thursday, December 1, 2011

Resepi Baked Macaroni

(hidangan 6-8 orang)

Bahan-bahan:
1. setengah paket macaroni yg sudah direbus
2. mozzarella cheese yg diparut (ikut sukati nk byk mana)
3. daging cincang 400g
4. mix vegetable
5. sedikit daun sup yg dipotong halus
6. sedikit daun bawang yg dipotong halus
7. 10 ulas bawang putih yg dicincang halus
8. 2 biji bawang merah yg dicincang halus
9. satu tin cendawan butang (potong kecil2)
10. satu tin tomato puree
11. garam
12. sedikit minyak utk menumis
13. serbuk oregano (i pakai brand mc cormick)
14. serbuk basil/selasih (pon pakai brand mc cormick)
15. 4 biji telur yg dipukul

Cara-Cara:
1. tumiskan bawang putih & merah sehingga wangi
2. masukkn daging kisar..tunggu sehingga masak dan biarkn dia berair sedikit
3. masukkan tomato puree
4. masukkn mix vege dan cendawan butang
5. agak2 semua tu dh masak, masukkn daun sup dan daun bawang
6. masukkan macaroni yg telah direbus
7. masukkan oregano & basil
8. gaul sehingga rata & masukkan garam secukup rasa
9. masukkan kesemua tadi ke dalam loyang
10. masukkan telur yg telah dipukul & gaulkn rata dalam macaroni yg telah siap dimasak tadi
11. taburkan mozzarella cheese kat atas (kalau banyak lagi sedap)
12. masuk dlm oven, bakar pada suhu 180 darjah selama 30-40 min

nyummy~

5 comments:

  1. nana..saya dah try satu..check my blog..hehehe=] thanks ya..

    ReplyDelete
  2. nyum2..nampak sedap..nak ckit! :)

    ReplyDelete
  3. Adoi nana..terliur dibuatnya. Musttry recipe ni..btw aritu dah try bread pudding. Sedap! Thanks. :)

    ReplyDelete
  4. wah sedap nie..nk try buat kt umah la :)

    ReplyDelete