Blog ni sekadar suka-suka nak share resepi yg nana buat. Oleh sebab nana ni baru je berjinak-jinak nak belajar masak, maka resepi yang dikongsi pon adalah simple-simple aje. Mungkin nana tak selalu akan update kat sini sebab nana bukan masak tiap-tiap hari & bukan juga setiap kali masak tu teringat nak snap gambar. Sebarang comment untuk menambah baikkan resepi adalah amat dialu-alukan. Hihi

Tuesday, July 31, 2012

Resepi Puding Karamel 2 Layer

*hidangan ni utk 10 org makan...kalau nak sikit, blh bahagikan half utk setiap sukatan tu

Bahan-Bahan A (lapisan pertama):
1. 1 tin susu cair
2. 4 biji telur
3. 4 sudu besar gula
4. 1 sudu kecil assen vanilla

Bahan-Bahan B (lapisan kedua):
1. 1 tin susu cair (utk yg B ni i pakai fresh milk, sukatan ikut tin susu cair)
2. 3 sudu besar milo (blh ganti dgn 1 1/2 sudu besar serbuk koko)
3. 4 biji telur
4. 3 sudu besar gula (nak manis, tambahkan lagi gula)
5. 1 sudu kecil asen vanilla

Bahan-Bahan C (Karamel):
1. 8 sudu besar gula (blh ikut sukatan sendiri nk manis atau tak)
2. 1 cawan air

Cara-Cara:
1. pukul semua bahan A sampai sebati. jgn pukul kuat sgt sampai berbuih
2. lakukan cara yg sama utk bahan B dalam bekas yg berasingan
3. utk karamel (bahan C), masak gula sehingga warna perang. letakkan air sedikit demi sedikit masa masak tu. setelah perang & cair, tuangkan ke dalam loyang
4. tuangkan bahan A ke atas karamel (kalau nak cantik, tapiskan). kukus selama 15min @ sehingga separuh masak
5. setelah lapisan A masak, tuangkan lapisan B ke atas lapisan A. kukus lebih kurang 15-20min atau sehingga masak
6. setelah masak, sejukkan puding caramel
7. bila dah sejuk, telangkupkan dalam pinggan. potong & boleh dimakan dgn fruit cocktail. air fruit cocktail tu asingkan tau, ambil buah shj.

1 comment: