Bahan-Bahan A (lapisan pertama):
1. 1 tin susu cair2. 4 biji telur
3. 4 sudu besar gula
4. 1 sudu kecil assen vanilla
Bahan-Bahan B (lapisan kedua):
1. 1 tin susu cair (utk yg B ni i pakai fresh milk, sukatan ikut tin susu cair)2. 3 sudu besar milo (blh ganti dgn 1 1/2 sudu besar serbuk koko)
3. 4 biji telur
4. 3 sudu besar gula (nak manis, tambahkan lagi gula)
5. 1 sudu kecil asen vanilla
Bahan-Bahan C (Karamel):
1. 8 sudu besar gula (blh ikut sukatan sendiri nk manis atau tak)2. 1 cawan air
Cara-Cara:
1. pukul semua bahan A sampai sebati. jgn pukul kuat sgt sampai berbuih2. lakukan cara yg sama utk bahan B dalam bekas yg berasingan
3. utk karamel (bahan C), masak gula sehingga warna perang. letakkan air sedikit demi sedikit masa masak tu. setelah perang & cair, tuangkan ke dalam loyang
4. tuangkan bahan A ke atas karamel (kalau nak cantik, tapiskan). kukus selama 15min @ sehingga separuh masak
5. setelah lapisan A masak, tuangkan lapisan B ke atas lapisan A. kukus lebih kurang 15-20min atau sehingga masak
6. setelah masak, sejukkan puding caramel
7. bila dah sejuk, telangkupkan dalam pinggan. potong & boleh dimakan dgn fruit cocktail. air fruit cocktail tu asingkan tau, ambil buah shj.
Nanti nak try lah yg ni..sedapnyeeee tengok!
ReplyDelete