Bahan-Bahan:
1. 200g (3/4 cawan) cream cheese2. 80ml (1/2 cawan) whipped cream (pakai yg cecair dalam kotak)
3. 10g (1 sudu besar) serbuk gelatin (dicairkan dgn air suam)
4. sebiji lemon (diperah & ambil airnya)
5. 150g (10 keping) biskut crackers @ biskut mudah hadam (i pakai biskut heinz)
6. 65g (1/4 cawan) gula ising
7. 125g (1/2 cawan) mentega- dicairkan
Cara-Cara:
1. hancurkan biskut di dalam loyang. letakkn mentega cair atasnya. tekan dengan sudu sehingga padat & masukkan dlm peti sejuk sehingga biskut tu keras2. sementara tunggu biskut keras, dalam mangkuk lain masukkan cream cheese & whipped cream. pukul sehingga sebati
3. masukkan gelatin, gula ising & jus lemon perlahan-lahan. kacau sebati
4. tuangkan adunan ke atas biskut yg telah keras tadi
5. simpan dalam peti sejuk
6. bila dah keras, boleh la makan :)
*nak bakar dlm oven pon blh :)
wah nampak sdp & sng. thanks!
ReplyDelete