(untuk 10-15 batang)
Bahan-bahan:
1. dua ekor isi ikan kembung yg dibuang kulit & tulangnya
2. 3/4 mangkuk tepung kanji
3. 100gm tepung sagu
4. garam secukup rasa
5. 1/2 cawan air
Cara-cara:
1. Blend isi ikan bersama air sehingga hancur
2. masukkan garam & tepung sedikit demi sedikit pada isi ikan tadi & gaul sebati sehingga menjadi doh (sampai tak melekat kat tangan)
3. letakkan sedikit tepung pada papan/plastik/dulang & gentel doh bentuk panjang2
4. panaskan air dlm periuk & rebus keropok tadi sehingga mendidih (timbul)
5. blh dimakan begitu sahaja atau goreng (kalau taknak rebus dulu dan terus goreng pon boleh)
6. sedap dimakan bersama sos cili
hebatnya nana pndai buat kopok lekor.. huwarghhh...!! teringat kepok lekor masa kat U dulu. die gntel2 pastu trus goreng.. sedap...!!
ReplyDelete