(Utk hidangan 4-6 orang)
Bahan-bahan:
1. 12 ekor udang
2. 10 biji baby tomatoes
3. batang calery
4. sedikit daun sup
5. sedikit daun bawang
6. 2 biji cili merah/cili besar/sebiji capsicum
7. 3 biji limau nipis
8. brokoli
9. gula
10. garam
Cara-cara:
1. rebuskan udang dgn kuantiti air yg tidak terlalu banyak
2. rebuskan brokoli dlm periuk yg berasingan
3. letakkan udang (yg telah ditapis airnya), brokoli, tomato dan batang celery ke dlm mangkuk
4. letakkan sedikit garam & gula mengikut citarasa. gaul bahan2 sehingga sebati
5. setelah sebati, tuangkn lebihan air rebusan udang ke dlm mangkuk (jgn terlalu byk, sedakar cukup utk basahkn kerabu tu)
6. perahkan limau nipas ke dlm kerabu & gaul sehingga rata
7. hiaskan dgn daun sup, daun bawang & cili
8. siap & sedia dimakan
kerabu thai ni favourite i coz dia ada rasa masam2 sket plus pedas2 sket...nyummmy~
No comments:
Post a Comment