*pic credit to nadea*
Bahan-bahan:
1. 4 biji telur
2. coklat (nk pakai coklat bar boleh, yg powder pon boleh)
3. 4 sudu besar gula
4. 200g butter (lebih kurang 6 sudu besar)
5. 1/2 sudu besar baking soda
6. 1 sudu kecil asen vanilla
7. 200g tepung naik sendiri
8. 1/2 cawan air
9. mixer & cup
Cara-cara buat kek:
1. panaskan oven sehingga 350 darjah
2. masukkan serbuk coklat & butter ke dlm mangkuk dan cairkan
3. masukkan gula & asen vanilla ke dalam campuran tadi
4. masukkan telur ke dalam mixer pada putaran yg perlahan sehingga telur kembang
5. masukkan baking soda & tepung naik sendiri ke dlm mixer. pukul sampai rata
6. masukkan adunan ke dlm cup (masukkan separuh cup sahaja)
7. masukkan ke dlm oven
8. bila nampak kek tu dh naik sedikit, cucuk dgn lidi/pencungkil gigi utk tengok kek tu dh masak ke belum
9. tunggu sejuk & hiaskan kek dgn ising/fondant
Cara-cara buat ising:
1. pukul butter & gula ising sehingga sebati, kemudian masukkan putih telur
2. pukul adunan sehingga kembang
3. letak pewarna/perasa mengikut citarasa masing-masing
mudah je kan? selamat mencuba (^_^)
wahhh..nnti nak try la...=)
ReplyDelete