Blog ni sekadar suka-suka nak share resepi yg nana buat. Oleh sebab nana ni baru je berjinak-jinak nak belajar masak, maka resepi yang dikongsi pon adalah simple-simple aje. Mungkin nana tak selalu akan update kat sini sebab nana bukan masak tiap-tiap hari & bukan juga setiap kali masak tu teringat nak snap gambar. Sebarang comment untuk menambah baikkan resepi adalah amat dialu-alukan. Hihi

Tuesday, July 31, 2012

Resepi Puding Karamel 2 Layer

*hidangan ni utk 10 org makan...kalau nak sikit, blh bahagikan half utk setiap sukatan tu

Bahan-Bahan A (lapisan pertama):
1. 1 tin susu cair
2. 4 biji telur
3. 4 sudu besar gula
4. 1 sudu kecil assen vanilla

Bahan-Bahan B (lapisan kedua):
1. 1 tin susu cair (utk yg B ni i pakai fresh milk, sukatan ikut tin susu cair)
2. 3 sudu besar milo (blh ganti dgn 1 1/2 sudu besar serbuk koko)
3. 4 biji telur
4. 3 sudu besar gula (nak manis, tambahkan lagi gula)
5. 1 sudu kecil asen vanilla

Bahan-Bahan C (Karamel):
1. 8 sudu besar gula (blh ikut sukatan sendiri nk manis atau tak)
2. 1 cawan air

Cara-Cara:
1. pukul semua bahan A sampai sebati. jgn pukul kuat sgt sampai berbuih
2. lakukan cara yg sama utk bahan B dalam bekas yg berasingan
3. utk karamel (bahan C), masak gula sehingga warna perang. letakkan air sedikit demi sedikit masa masak tu. setelah perang & cair, tuangkan ke dalam loyang
4. tuangkan bahan A ke atas karamel (kalau nak cantik, tapiskan). kukus selama 15min @ sehingga separuh masak
5. setelah lapisan A masak, tuangkan lapisan B ke atas lapisan A. kukus lebih kurang 15-20min atau sehingga masak
6. setelah masak, sejukkan puding caramel
7. bila dah sejuk, telangkupkan dalam pinggan. potong & boleh dimakan dgn fruit cocktail. air fruit cocktail tu asingkan tau, ambil buah shj.

Resepi Lemon Cheese Cake (No-Bake)

Bahan-Bahan:
1. 200g (3/4 cawan) cream cheese
2. 80ml (1/2 cawan) whipped cream (pakai yg cecair dalam kotak)
3. 10g (1 sudu besar) serbuk gelatin (dicairkan dgn air suam)
4. sebiji lemon (diperah & ambil airnya)
5. 150g (10 keping) biskut crackers @ biskut mudah hadam (i pakai biskut heinz)
6. 65g (1/4 cawan) gula ising
7. 125g (1/2 cawan) mentega- dicairkan

Cara-Cara:
1. hancurkan biskut di dalam loyang. letakkn mentega cair atasnya. tekan dengan sudu sehingga padat & masukkan dlm peti sejuk sehingga biskut tu keras
2. sementara tunggu biskut keras, dalam mangkuk lain masukkan cream cheese & whipped cream. pukul sehingga sebati
3. masukkan gelatin, gula ising & jus lemon perlahan-lahan. kacau sebati

4. tuangkan adunan ke atas biskut yg telah keras tadi
5. simpan dalam peti sejuk
6. bila dah keras, boleh la makan :)

*nak bakar dlm oven pon blh :)

Resepi Kek Vanilla

*utk resepi ni, i tiru drp sini [LINK] je...tp i tambah choc chip dalam dia...sedap :)

Bahan-Bahan:
1. 175g marjerin
2. 175g gula kastor
3. 175g tepung naik sendiri
4. 3 biji telur gred A
5. 1 sudu teh asen vanilla
6. 1 sudu teh baking powder

Cara-Cara:
1. Campur semua bahan & gaulkn dgn sebati selama 1 min. jangan terlebih pukul, cukup sekadar semuanya well-mixed
2. bakar dlm oven selama 45-50min pada suhu 180'C

Resepi Choc Chip Cookies

Bahan-Bahan:
1. 2 1/4 cawan tepung gandum
2. 2 sudu besar tepung jagung
3. 2 sudu besar susu tepung
4. 1 sudu teh soda bikarbonat
5. 3 sudu besar serbuk koko
6. secubit garam
7. choc chip
8. 1/2 sudu teh asen vanilla
9. 1 biji telur (kuning shj)
10. 2 1/3 cawan mentega
11. 2/3 cawan gula kastor

Cara-Cara:
1. ayakkn bahan no.1 - no.5
2. pukul gula kastor, mentega & asen vanilla sehingga kembang
3. masukkan telur kuning, pukul sampai rata
4. masukkan bahan ayak & choc chip. kacau sebati (kacau pakai spatula @ sudu je)
5. ratakan acuan & tekap pakai gelas (kalau taknak tekap, blh buat bentuk bulat mcm bola atau pakai sudu je)
6. susun atas dulang pembakar
7. bakar selama 15min (atau sampai masak) dalam oven pada suhu 160'C

*selain choc chip, nak tambah  kismis, badam atau apa2 jenis kekacang pon blh

Monday, July 30, 2012

Resepi Cheese Cookies


(utk lebih kurang 30 keping)

Bahan-Bahan:
1. 2 cawan tepung naik sendiri
2. 1/2 cawan margerin
3. 5 sudu besar gula ising
4. 1 biji telur
5. 1 cawan keju cheddar diparut

Cara-Cara:
1. panaskn oven pada suhu 190'c. sapukan dulang pembakar dgn sedikit mentega
2. putarkn margerin dan gula ising sehingga lembut dan ringan. tambah telur dan kacau sebati
3. masukkan tepung dan keju. gaul sebati
4. boleh tekap tepung tadi dgn acuan yg kita suka atau cubit2 guna jari saje macam yg i buat tu
5. bakar selama 15min dalam oven atau sehingga masak